Raskaus ja Liikunta

Terveen äidin raskaudenaikainen liikunta on turvallista. Terveen äidin raskaudenaikainen kestävyysliikunta ylläpitää verenkierto- ja hengityselimistön kuntoa äidin tai sikiön terveyttä vaarantamatta. Liikunta vähentää raskaudenaikaisen verenpaineen kohoamista ja sitä kautta raskausmyrkytyksen vaaraa. Liikunta ei lisää ennenaikaisen synnytyksen vaaraa, ennen 36 raskausviikkoa. Liikunta ei lisää ennenaikaista lapsivedenmenoa, ei lisää sikiön pieni painoisuutta, eikä vaikuta sikiön henkiseen kehitykseen.
Säännöllisen liikunnan voi aloittaa raskauden aikana. Hyviä urheilulajeja odottavalle äidille ovat muun muassa kävely, juoksu, pyöräily, hiihto ja uinti. Myös muita hyviä urheilulajeja on, jotka sopivat raskaana oleville. Raskauden keskivaiheen jälkeen ei enää suositella lajeja, jossa kohtu joutuu rasituksen kohteeksi ja se hölskyy voimakkaasti liikunnassa, kuten hyppelyä ja ratsastusta tulee välttää. Myös raskauden keskivaiheen jälkeen tulisi välttää tapaturma-alttiita urheilulajeja.
Raskauden aikainen liikunta tulee lopettaa, jos emättimestä tulee veristä vuoroa, ilmaantuu huimausta, päänsärkyä, sikiön liikkeet vähenevät tai kohtu alkaa supistella voimakkaasti.